Intensiva dagar i Bagan

Bagan fredag 7/4:
Klockan är bara 7 på morgonen men hela staden har redan vaknat, både lokalbefolkning och turister. Fåglarna kvittrar, ett gyllene och lite disigt ljus från solen ligger över stadens gator. På ostello bello sitter alla backpackers och njuter av den goda frukosten. Förmodligen har nästan alla varit uppe tidigt för att ta sig till något av stadens 2230 tempel för att få se en fantastisk utsikt när solen går upp över horisonten. 
Själv vet jag inte vad jag ska hitta på under dagen. Jag sätter mig och dricker en kopp kaffe och käkar frukost samtidigt som jag gör lite research om Bagan. Att hyra e-bike och åka runt i staden bland alla tempel verkar vara väldigt populärt. Så jag bestämmer mig helt enkelt för att göra detsamma. Eftersom Pernilla inte längre reser med  mig blir jag alltså tvungen att köra själv, vilket jag nästan aldrig gjort tidigare. Jag hyr en e-bike för 6000 kyats (40 SEK) för hela dagen. Jag får en liten snabb genomgång hur man använder  en e-bike och  det visar sig vara hur lätt somhelst inget att oroa sig för alltså. Runt 9-tiden börjar jag köra i riktning mot old Bagan där de flesta tempel verkar finnas. Jag har ingen aning om vilka tempel jag ska besöka men jag tänker att jag säkert hittar lite spännande ställen att stanna på längst vägen. Efter en stunds stannar jag och plockar upp mobilen för att kolla så att jag är på rätt väg och då stannar en burmesisk man för att fråga vart jag ska. Jag säger att jag egentligen inte har någon plan och han erbjuder sig då att visa mig några tempel där det inte är så mycket folk. Han tar täten och jag hakar på efter. Vi stannar vid det första templet och klättrar upp för att kolla utsikten och oj så vackert det är! Vart du än vänder blicken ser du silhuetter av tempel och pagodor, helt fantastiskt! Vi åker vidare till nästa tempel och där är inte en enda tursit. Min privata guide berättar att han är konstnär och frågar om han får visa mig lite tavlor som han målat, självklart svarar jag men jag tackar vänligt nej till att köpa något. Istället får han lite pengar som tack för att han visade mig runt. Jag fortsätter min tur genom Bagan på egen hand och passerar massa olika tempel och fina byggnader och jag stannar lite här och var för att fotografera. Runt 13-tiden står solen mitt på himmlen och det är riktigt varmt ute, närmare bestämt 39 grader, så jag tar och åker tillbaka till mitt hostel och käkar lite lunch.
Kl 17:20 anordnar ostello bello gratis sunset tour. Vi är ca 20 pers som står redo med våra e-bikes för att åka iväg till ett tempel och kolla på solnedgången. Att åka på de små sandvägarna emellan templen är inte helt lätt, en av tjejerna välter med sin moppe så vi är ett gäng som stannar för att hjälpa henne upp medans de flesta åker vidare. Vi tappar alltså resten av gruppen och hittar inte templet vi ska åka till vilket resulterar i att vi missar solnedgången... Himlen var dock helt täckt av moln, så det gjorde inte så mycket endå. Sedan kommer andra problemet. När vi ska åka hem har min e-bike slut på batteri så vi får ringa stället som hyr ut mopparna och be dem komma och hämta den helt enkelt. Två killar dyker upp 20 minuter senare för att ta hem moppen. Ena killen kör alltså sin fungerande moppe medans den andra killen sitter på den urladdade moppen och lixom håller i sig med foten i hans moppe på något lustigt sätt. Tydligen är dem rätt vana att hämta upp urladdade e-bikes här och var. Själv får jag dela moppe med killen som jobbar på ostello Bello, Så tillsammans åker vi tillbaka alla fyra. 

Lördag 8/4:
Kl är 5:15 när vi ger oss iväg för att se soluppgången, det är en behaglig temperatur i luften. Staden har börjat vakna till liv. Vi åker ca 10 minuter innan vi är framme och alla klättrar upp för att ta plats och bevittna soluppgången. Sakta börjar himlen lysas upp allt mer. På vissa ställen kan man se en dimma som slingrar sig runt trädtopparna​ och stuporna. Vilken fantastisk vacker syn. Allt är lugnt och tyst. Långt bort ser vi luftballonger som sakta stiger allt högre upp i luften och det gyllene ljuset ligger nu över hela Bagan. Vi sitter där uppe en lång stund och bara njuter. 
Vi åker sen tillbaka för att käka lite frukost innan det är dags för nästa tour. En kille från bagan som heter Christopher anordnar vissa dagar en tur runt i Bagan då han visar lite olika tempel och andra ställen som är värda att se. Det är inte förrän kl 15:30 på eftermiddagen som vi kommer tillbaka till vårt hostel och oj vilken fantastiskt bra guide Christopher är och vilken bra tur. Vi har fått veta så mycket om Bagan och deras kultur. Det har dock varit lite för varmt under dagen, 42 grader är outhärdligt när du besöker en massa tempel... så jag är otroligt tacksam för AC:n på rummet. April är tydligen den varmaste månaden på hela året haha.

På kvällen gör vi ett nytt försök med att se solnedgången och denna gången hinner vi fram i tid. Det är så tyst och lungt uppe på templet, långt långt bort i fjärran kan man höra ett svagt ljud från trafiken. Annars hör man bara fåglarna som kvittrar. Det är en speciell stillhet som ligger över staden när vi beskådar den från toppen av templet. Det gyllene ljuset börjar återigen lägga sig som ett täcke över staden och det runda klotet på himlen glöder som en eldkula. Bortom alla tempeltoppar kan man se konturen av bergen som sträcker sig längst hela horisonten. Några moln har lagt sig en bit ovanför solen och färgas orangea. Tegelstenarna som vi sitter på är uppvärmda utav solen. Och temperaturen börjar äntligen bli uthärdlig. Efter en stund försvinner eldklotet bakom molnen men även nu sitter vi kvar ett bra tag och bara njuter av lugnet och stillheten.

Igår gjorde jag inte något speciellt alls. Jag började dagen med att käka frukost och satt och snackade lite med några som bor på hostelet. Jag är rätt så trött efter två intensiva dagar i Bagan och jag känner att jag sett tillräckligt med tempel här. Jag var och käkade en riktigt god lunch med några tjejer från USA på en restaurang som heter The moon 2 som är en vegetarisk restaurang. Jag käkade tamarind leaf curry och coconut rice som är en burmesisk maträtt. Det var otroligt gott. Vi satt kvar länge på restaurangen och snackade innan vi tillslut gick tillbaka eftersom tjejerna skulle åka vidare till nästa ställe. Även igår var det ca 40 grader ute så jag bestämde mig för att gå och leta efter en pool att svalka mig i. Efter en promenad på ca 10 minuter hittar jag en pool, så där spenderade jag resten av eftermiddagen.

Idag har jag hunnit med en soluppgång och sedan blir det en liten tur på min e-bike innan det är dags att lämna Bagan för att åka vidare till nästa stad som är Mandalay.


Åker man till Myanmar så är Bagan ett måste!  En underbar liten stad där det bästa är att hyra e-bike för att ta sig runt och se alla tempel. The moon är en restaurang jag verkligen kan rekommendera och ostello bello är ett riktigt bra hostel. Ett måste i Bagan är att se både soluppgång och nedgång. Jag hade gärna velat åka luftballong också men då det kostade mellan 200-300 US dollar så bestämde jag mig för att skippa det. Mat och boende här är lite dyrare eftersom det är ett turistställe, men som i alla städer går det säkert att hitta billiga matställen om man går lite utanför det turistiga området. 



Kommentarer

Kom ihåg






Trackback